پرولاکتینوم (Prolactinoma)

پرولاکتینوم (Prolactinoma)

پرولاکتینوم شرایطی است که در آن یک تومور غیر سرطانی (adenoma) در غده هیپوفیز منجر به تولید بیش از حد هورمون پرولاکتین می شود. افزایش پرولاکتین به کاهش سطح هورمون های جنسی شامل استروژن در زنان و تستوسترون در مردان می انجامد. اگر چه عارضه ایجاد شده ناشی از پرولاکتینوم تهدیدی برای حیات فرد محسوب نمی شود اما می تواند اختلالات جنسی از جمله ناباروری و همچنین تغییر خلق را سبب شود. از جمله این اختلالات جنسی در زنان می توان به عادات ماهیانه نامنظم یا حتی قطع عادات ماهیانه، خروج شیر از پستان ها در زمان غیر از بارداری، خشکی واژن، آکنه، افزایش وزن و رویش موی صورت اشاره کرد. این اختلالات در مردان شامل اختلال در نعوذ، کوچک شدن جثّه، کاهش موی صورت و حتی رشد بیش از حد پستان ها می شود. هچنین کاهش تراکم استخوان ها، کاهش سطح سایر هورمون های هیپوفیز، کم کاری تیروئید، کاهش میل جنسی، سردرد و اختلال در بینایی نیز در هر دو جنس قابل مشاهده است.

پرولاکتینوم اغلب در سنین بین 20 تا 34 سال در زنان رخ می دهد. به طور کلی در هر دو جنس در هر سنی امکان وقوع آن وجود دارد اما احتمال بروز آن در کودکان بسیار کم است.

 تشخیص پرولاکتینوم

به منظور تشخیص این عارضه، سطح پرولاکتین خون و همچنین سطح سایر هورمون هایی که توسط غده هیپوفیز تولید می شوند، به منظور مقایسه با سطح نرمال آن ها اندازه گیری می شود. در مورد زنان، تست بارداری نیز ممکن است انجام شود. همچنین MRI و CT Scan جهت بررسی وجود تومور در هیپوفیز و تعیین سایز آن، تست بینایی به منظور بررسی سلامت دید و آزمایش تیروئید نیز جهت بررسی های تکمیلی انجام خواهد شد.

 درمان پرولاکتینوم

هدف نهایی در انواع روش های درمان پرولاکتینوم، بازگرداندن سطح پرولاکتین به میزان عادی، کاهش سایز تومور، تصحیح اختلالات بینایی و احیاء عملکرد نرمال هیپوفیز است. این درمان ها شامل دارو درمانی و جراحی می شود. از داروهای شبه دوپامین مانند Bromocriptine، Cabergoline یا Quinagolide طی دارو درمانی استفاده می شود. دوپامین می تواند از ترشح پرولاکتین ممانعت کند. این داروها در 80% بیماران به بازگشت سطح پرولاکتین می انجامد. با این همه در مصرف این داروها به عوارض جانبی آن ها خصوصا عوارض داروی Bromocriptine باید توجه داشت. چنانچه دارو درمانی به نتیجه مطلوب نرسد از جراحی و حتی پرتو درمانی استفاده خواهد شد. با این حال موفقیت آمیز بودن نتیجه جراحی نیز به سایز تومور و میزان تولید پرولاکتین بستگی دارد. در 80% بیمارانی که سطح پرولاکتین خون آن ها کمتر از ng/ml 250 است، استفاده از عمل جراحی موثر گزارش شده است. با این حال مطالعات نشان می دهد برحسب سایز تومور و اینکه طی جراحی چقدر از آن برداشته شده باشد، حدود 20% تا ۵0% احتمال بازگشت بیماری طی 5 سال پس از جراحی وجود دارد.

 

منابع

https://en.wikipedia.org/wiki/Prolactinoma

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prolactinoma/basics/definition/con-20028094

http://emedicine.medscape.com/article/124634-treatment

این مطلب چقدر مفید بود؟

برای امتیاز دادن به آن روی ستاره ها کلیک کنید!

میانگین امتیاز 3.8 / 5. تعداد آرا: 28

تاکنون رأی داده نشده ! اولین کسی باشید که این مطلب را ارزیابی می کنید

اگر این پست را مفید یافتید ...

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید!

10 دیدگاه

  1. shima گفت:

    سلام من قبلا به صورت چك آپ متوجه پرولاكتين بالا شدم(مجرد هستم) ،اما هيچ گونه علايمي مثل قاعدگي نا منظم،ترشح شير از پستان ، سردرد شديد ،استروژن پايين و يا كاهش هورمن هاي زنانه و… ندارم و با يك دوره مصرف داستنيكس سطح پرولاكتين كاهش پيدا كرد و ام ار اي انجام ندادم،به نظرتون احتمال عود وجود داره؟يا چك آپ دوباره؟

    • مدیر سایت گفت:

      باید بررسی بشن ، تحت نظر دکتر غدد باشه ولی اقدام خاصی نمیخاد

  2. مصطفی گفت:

    من چگونه میتونم از دکتر گیو شریفی مشاوره بگیرم غیرحضوری

  3. Hasti گفت:

    سلام
    دختر من بخاطر پرولاكتين بسيار بالا و عدم پاسخ به درمان، جراحي شد ( آدنوم هيپوفيز). دو ماه بعد از جراحي همه ازمايشات نرمال برد اما پرولاكتين ١٣٦ ng/ ml گزارش شد. بايد چيكار كرد؟
    ممنون

  4. فائزه گفت:

    باسلام من ٢٠سالمه و از ١٨سالگي پرولاكتينم بالاهست و تيروئيدمم كم كار،دارو مصرف ميكردم براي كم كاري تيروئيدم اما يهو شد٨و براي پرولاكتينمم دارو مصرف ميكردم اما از ٥٠٠به ٧٠٠تبديل شد و دوباره دارو مصرف كردم اما نه كابرگولين تاثير داشت نه بروموزيت الان ٥ماه بروموزيت مصرف كردم و پرولاكتينم شده١٠٤٥ و وقتي بروموزيت رو ميخورم يه سره بالا ميارم،سردرد شديدي دارم،بدنمم درد ميكنه مخصوصا پاهام،چشمامم يه حالتي ميبينه انگار همه جا مه هست.بايد چيكار كنم؟

  5. علیرضا گفت:

    سلام خسته نباشید
    من دوماه پیش غده تومور هیپوفیز رو عمل کردم و بهمراه تومور غده هیپوفیزمم خارج شد و تراشه بسیار کمی رو ازش نگه داشتن و الان دوتا مشکل دارم
    اول اینکه بعد از گذشت دوماه هنوز دیابت بی مزه دارم و با اسپری کنترل میکنم
    دوم اینکه اصلا میل جنسی ندارم
    البته بتازگی پیش متخصص غدد رفتم و تحت درمانم ولی اون تا مشکل حسابی فکرم رو مشغول کرده

    • مدیر سایت گفت:

      سلام از نظر جراحی دیگه نمیشه برای ایشون کاری کرد ایشون باید تحت نظر متخصص غدد دارو مصرف کنند

  6. علی گفت:

    سلام، من واسه بی میلی جنسی به دکتر ارولوژی مراجعه کردم و برام آزمایش هورمونی نوشت که نتیجش کم کاری تیرویید و پرولاکتین بالا بود و منو ارجاع داد به متخصص غدد و ایشون هم برام ام ارای نوشت که نتیجش میکروآدنوم سه میل بود، بعد دو ماه مصرف کابرگولین هفته‌ای یه دونه و لووتیروکسین تمام هورمون‌ها در رنج نرمال هستن، اما الان بعد چهار ماه مصرف دارو همچنان دچار بی‌میلی هستم، لطفا راهنمایی کنید، ممنون

  7. مسلمی گفت:

    سلام من پرولاکتین بالای ۱۰۰ هست باید ام ار ای هست ولی استرس دارم میشه انجام ندم.