زاویه مخچه (CPA) از نظر تشریحی و بالینی یک نقطه عطف بسیار مهم است. شایع ترین ضایعات در CPA شامل شوانوم دهلیزی، مننژیوم و اپیدرموئید هستند. گزینه های درمانی سرطان زاویه جمجمه شامل مشاهده، رادیوسرجری و میکروسرجری است. این مقاله روند ارزیابی و مدیریت تومورهای زاویه مخچه و نقش تیم بین حرفه ای را در بهبود مراقبت از بیماران مبتلا به این بیماری را بررسی میکنیم.
اهداف:
مقدمه :
زاویه مخچه (CPA) فضایی مثلثی شکل در حفره جمجمه خلفی است که از سمت بالا به تنتوریوم، از سمت وسط به ساقه مغز و از سمت خلفی به قسمت سنگی استخوان تمپورال محدود میشود. این منطقه از نظر تشریحی و بالینی نقطه عطف بسیار مهمی است زیرا توسط مخزن CPA اشغال شده است، که عصب جمجمه ای V، VI، VII و VIII همراه با شریان مخچه تحتانی قدامی را در خود جای داده است.
اهمیت بررسی بالینی CPA ناشی از انواع ضایعاتی است که این ناحیه را درگیر میکند که با تعداد بیشماری از علائم غیر اختصاصی ظاهر میشود که شایع ترین آنها کاهش شنوایی حسی عصبی، وزوز گوش و سرگیجه است. تومورهای CPA را میتوان به طور کلی به دو نوع طبقه بندی کرد. آنهایی که از ساختارهای موجود در CPA ناشی میشوند و آنهایی که از مناطق مجاور به CPA گسترش مییابند.
تومورهای CPA بیشتر تومورهای خوشخیم و با رشد آهسته و با پتانسیل پایین برای بدخیمی (~1%) هستند. اما تا امروزعلت شوانوم دهلیزی ناشناخته باقی مانده است. با این حال، دو نوع عمده از این عارضه وجود دارد.
شوانوما ضایعه اولیه در اعصاب جمجمه ای است که شامل عصب سه قلو، صورت، گلوسوفارنکس، واگ و حتی گاهی اوقات اعصاب فرعی میشود.
مننژیومها از تکثیر سلولهای مننژوتلیال عنکبوتیه به وجود میآیند که معمولاً از استخوان تمپورال سنگی دورا یا میتوس شنوایی داخلی ایجاد میشود.
تومورهای اپیدرموئید از قرارگیری نادرست سلول های اکتودرمی در حین بسته شدن لوله عصبی در دوران جینی به وجود میآیند.
کیستهای عنکبوتیه، کیستهایی پر از مایع مغزی-نخاعی هستند که از شکافتن غشای عنکبوتیه جنینی به وجود میآیند.
بین 5 تا 10 درصد از تمام تومورهای داخل جمجمه در زاویه مخچه قرار دارند. شایعترین تومورها در CPA شامل شوانوم دهلیزی، مننژیوم و تومورهای اپیدرموئید هستند. شوانوم دهلیزی 75 تا 85 درصد از تومورهای CPA را تشکیل میدهد. مننژیوم ها 10 تا 15 درصد تورمورهای جمجمه را به خود اختصاص میدهند، در حالی که اپیدرموئیدها تنها 7 تا 8 درصد از کل تومورهای CPA را تشکیل میدهند. سایر تومورهای با شیوع کمتر عبارتند از شوانومای عصب جمجمه (به غیر از عصب جمجمه ای 8)، کیستهای عنکبوتیه، لیپوم، گلوموس ژوگولار و ضایعات متاستاتیک. همچنین اپیدرموئیدها، درموئیدها و تومورهای داخل بطنی بین محوری مانند پاپیلومای شبکه مشیمیه نیز در دسته تومورهای جمجمه قرار دارند. برخی از تومورهای بسیار نادر در CPA عبارتند از هامارتوم ها، کیستهای اپیتلیال تنفسی، تراتوم، کندروما، کندروسارکوم، آستروسیتوم، مدولوبلاستوما، اپاندیموم، گلیوم ساقه مغز و هتروتوپی غدد بزاقی.
اگرچه ملانوم های اولیه درون جمجمهای در ناحیه CPA اولیه پراکنده هستند اما در صورت وجود میتوانند با علائم شدیدی مانند آتاکسی، کاهش شنوایی و دیسفاژی بروز کنند.
بررسی های انجام شده در باره سرطان زاویه جمجمه نشان میدهد شوانوم دهلیزی از دو ناحیه مجزا از نظر میکروسکوپی تشکیل شده است. Antoni A و Antoni A. Antoni B از سلولهای دوقطبی فشرده و به خوبی سازمانیافته تشکیل شده است که ممکن است متلاشی شوند (جسمهای Verocay). از طرف دیگر، آنتونی B از بافت میکسوئیدی که به طور شل سازمانیافته، تشکیل شده است. تومور دارای S100 مثبت بسیار قوی است.
مننژیوم ها ظاهر بافتشناسی متنوعی دارند و بر اساس ساختار بافت شناسی غالب به چندین نوع مختلف طبقه بندی میشوند. انواع متداول شامل مننژوتلیال (سلولهای سینسیتیال و اپیتلیال با مرزهای ضعیف و حلقه های کلاسیک)، فیبروبلاستیک (تومور سفت متشکل از سلولهای دوکی و مرزهای سلولی نامشخص) و انتقالی (هر دو اجزای مننژوتلیال و فیبروبلاستیک) هستند. سایر زیرگروه های کمتر رایج این عارضه عبارتند از آنژیوماتوز، پساموماتوز، متاپلاستیک، میکروکیستیک، ترشحی و لنفوسیتی. سیستم درجه بندی WHO مننژیومها را بر اساس ویژگیهای بافتشناسی، وجود آناپلازی و پیش آگهی به سه درجه یعنی درجه یک تا درجه III تقسیم میکند. اکثر مننژیوم ها، خوشخیم و با رشد آهسته (درجه I) هستند.
تومورهای اپیدرموئید ضایعات کیستیک با اپیتلیوم سنگفرشی و اجزای کراتین هستند. این عارضه معمولا در اثر جدا شدن سلولهای اپیتلیال از کپسول های نوری و اوتیک در حال حرکت شروع میشود. اینها تومورهایی با رشد آهسته هستند و به هیچ ناهنجاری مادرزادی دیگری مرتبط نیستند. این نوع تومورها با تجمع کراتین و کلسترول رشد میکنند. تجمع کراتین و کلسترول در اثر لایه برداری اپیتلیومی از سلولهای پوشانده توده مورد نظر ایجاد میشود.
کیستهای آراکنوئید دیواره فیبری ظریفی دارند که توسط سلوله ای مننژوتلیال پوشیده شده است. فضاهای کیستیک حاوی مایع مغزی- نخاعی یا مایع گزانتوکرومیک هستند. این تومورها از نظر ظاهری ناهمگون هستند.
لیپومها تومورهای چربی هستند که باعث فرسایش استخوان میشوند. اما اعصاب و رگهای خونی بهراحتی از تومور عبور میکند.
شایعترین علائم ضایعات مربوط به سرطان زاویه جمجمه یا CPA شامل کاهش شنوایی، وزوز گوش، سرگیجه، سردرد و اختلال در راه رفتن است. کم شنوایی در این عارضه بیشتر حالت حسی-عصبی یکطرفه است و به دلیل درگیری عصب حلزونی گوش است. سایر نقایص اعصاب جمجمه، علائم فشرده سازی ساقه مغز و هیدروسفالی نیز با تومورهای بزرگتر دارای ساختار فشرده دیده میشوند.
تشخیص تومورهای CPA بر اساس شرح حال، معاینه فیزیکی، ارزیابی شنواییسنجی و رادیولوژیک انجام میشود. تصویر تشدید مغناطیسی (MRI) استانداردی طلایی برای تشخیص تومورهای CPA است. توموگرافی کامپیوتری با وضوح بالا (CT) برای ارزیابی درگیری استخوان مفید است. نتایج شوانوم دهلیزی در CT یکسان، در T1 با شدت کم و در MRI T2 شدید به نظر میرسد. مننژیومها در CT بسیار متراکم، در T1 با شدت کم و در T2 با شدت زیاد ظاهر میشوند. ویژگیهای متمایز مننژیوم از شوانوم دهلیزی عبارتند از: ظاهر بیش از حد متراکم در CT بدون کنتراست، فقدان فرسایش مجرای شنوایی داخلی، چسبندگی دورال گسترده، شکاف CSF بین تومور و پارانشیم مغز و ضخیم شدن دورا در اطراف تومور (علامت دم دورال). مننژیومها نیز بیشتر با سردرد ظاهر میشوند، در حالی که شوانوم دهلیزی با کم شنوایی عمیق بروز میکند. اپیدرموئیدها با علائم و نشانه های غیر اختصاصی CPA ظاهر میشوند. ظاهر رادیولوژیک آنها میتواند متفاوت باشد، که شایعترین نشانه آنها T1 hypointense و T2 hyperintense (“ضایعه سیاه”) است.
هنگام تلاش برای افتراق مننژیوم از شوانوم دهلیزی، اطلاعات حاصل از MRI پیشرفته مانند پیک های متابولیت طیف سنجی MR و نسبتهای پرفیوژن ضروری است. همچنین، اطلاعات بهتر در مورد ویژگیهای خاصتر مانند شکل بستنی، هیپراستوز مجاور، وجود کلسیفیکاسیون، دم دورال که ممکن است به هر سوراخ پایه جمجمه کشیده شود، میتواند به تشخیص نهایی کمک کند.
گزینه های درمانی برای سرطان زاویه جمجمه یا CPA شامل مشاهده، پرتودرمانی یا میکروجراحی است. مشاهده وضعیت بیماری برای بیماران مسن/ناپایدار و در تومورهایی که شواهد کمی از رشد دارند یا هیچ شواهدی از رشد ندارند، مناسب است. در اغلب موارد، تومور با اسکنهای معمول سالانه کنترل میشود و رشد تومور نیاز به درمان تهاجمی دارد. یکی دیگر از معایب این روش این است که حفظ عملکرد عصب جمجمه با تاخیر در درمان دشوار میشود.
پرتودرمانی کنترل مناسبی برای تومورهای با نرخ کم عود فراهم میکند. با این حال، بدتر شدن وضعیت شنوایی و نوروپاتیهای جمجمه نیز از عوارض جانبی شایع پس از رادیوسورجری هستند.
باید به خاطر داشت که هر روش جراحی در درمان تومورهای CPA یک چالش کامل است زیرا شامل آناتومی منطقه ای بسیار پیچیده و ساختارهای حیاتی عظیمی است و در آن فضایی بسیار محدود برای جراحی وجود دارد. در مورد مننژیوم، جراحی برای برداشتن کامل تومور به همراه استخوان هیپراستوتیک و سختی اطراف آن انتخاب اصلی است. اما در شوانومای دهلیزی، استراتژی از برداشتن کامل رادیکال به برداشتن ساب توتال تهاجمی تر برای حفظ عملکردهای عصبی تغییر کرده است.
میکروسرجری یک راه حل قطعی برای درمان این عارضه ارائه میدهد. هدف از میکروسرجری حذف کامل تومور و همچنین حفظ شنوایی بیمار است. روشهای جراحی متفاوتی که میتوان مورد استفاده قرار داد عبارتند از: ترانس لابرینتین، جراحی حفره میانی و روش رتروزیگموئید. انتخاب روش جراحی بر اساس اندازه تومور، گسترش تومور در داخل کانال، ترجیح جراح و عملکرد شنوایی پایه انجام میشود. متداولترین روش مورد استفاده رتروسیگموئید (RS) یا روش ساب پس سری است. انتخاب این روش برای درمان سرطان زاویه جمجمه امکان حفظ شنوایی و در عین حال امکان مشاهده راحتتر تومور را فراهم میکند. معایب RS شامل نشت مایع مغزی-نخاعی، سردرد، انقباض مخچه، و افزایش ریسک احتمال عود مجدد تومور به دلیل توانایی محدود در برداشتن بخش داخل کانالی تومور است. با این حال، یک رویکرد ترکیبی آندوسکوپی/میکروسکوپ میتواند دسترسی به ضایعات عمیق را بهبود بخشد.
روش جراحی حفره میانی برای برداشتن اکستنشن داخل کانالی تومور بسیار مفید است. معایب روش MF عبارتند از انقباض لوب تمپورال، هماتوم به دنبال پارگی شریان مننژ میانی، و افزایش ریسک آسیب به عصب صورت. روش Translabrynthine را میتوان در بیماران فاقد قوه شنوایی استفاده کرد زیرا عوارض جراحی این روش در مقایسه با سایر روشها پایینتر است.
تشخیص افتراقی توده CPA شامل تومورهای اولیه CPA مانند شوانوم دهلیزی، مننژیوم، اپیدرموئید، شوانوم غیر دهلیزی، ضایعات مادرزادی، عروقی و متاستاتیک است. گلیوما یا همانژیوبلاستوما و سایر ضایعات، از جمله ناهنجاریهای عروقی، بافت التهابی/گرانولوماتوز و نوریت نیز میتوانند در بیماران ایجاد شود.
تومورهای سربلوپونتین معمولاً تومورهایی خوشخیم و با رشد آهسته هستند. نتیجه درمان این تومورها به اندازه، محل و قوام تومور بستگی دارد. درمان تاخیری با کاهش تاثیر درمان همراه است، بنابراین، تشخیص و درمان بهموقع این عارضه ضروری است. تصویربرداری پس از عمل باید به دقت بررسی شود تا بتوان تغییرات طبیعی پس از جراحی را از عود تومور تشخیص داد.
شایعترین عوارض بعد از رادیوسرجری شامل نوروپاتی جمجمه، هیدروسفالی و آسیب ساقه مغز/مخچه است. عوارض بعد از جراحی نیز شامل سردرد، خونریزی، سکته، آسیب عروقی، عفونت، آسیب اعصاب جمجمه، عود تومور، نشت مایع مغزی-نخاعی و مرگ است. عوارض جراحی سنتی برای درمان سرطان زاویه جمجمه نیز شامل اختلالات عملکرد اعصاب جمجمه به دلیل ضایعات در اعصاب صورت، سه قلو و دهلیزی است. تقریباً 10 درصد از موارد نورالژی تری ژمینال ثانویه به تومورهای CPA نسبت داده شده است.
علائم غیر اختصاصی، بهعنوان مثال. سردرد، کاهش شنوایی، سرگیجه، تلاش برای تشخیص تومورهای CPA ضروری میکند. پرتودرمانی را میتوان برای بیماران مسن یا بیماران با شرایط ناپایدار پزشکی استفاده کرد. حتی زمانی که رشد تومور متوقف شده، احتمال رشد مجدد تومور و تومورهای ناشی از تشعشع نگرانی اصلی تیم پزشکی است. درمان به روش جراحی شفابخش است و هر تلاشی برای حفظ عملکرد عصب جمجمه باید انجام شود.
حتی اگر تومورها پراکنده باشند، کارسینوم پاپیلاری تیروئید میتواند به CPA متاستاز کند. همچنین گزارش شده است که کارسینوم داکتال پستان بهندرت میتواند باعث متاستاز به CPA شود و میتواند شوانوم دهلیزی را تقلید کند.
وضعیت تومورهای CPA باید با استفاده از یک تیم چندتخصصی متشکل از متخصص مغز و اعصاب، جراح مغز و اعصاب، انکولوژیست، رادیولوژیست و انکولوژیست پرتوشناسی (سطح 3) ارزیابی شوند.
رویکرد تیمی و مانیتورینگ عصبی حین عمل به بهبود نتایج و کاهش احتمال آسیب عصبی کمک میکند (سطح 3).
انتخاب روش جراحی باید تحت تأثیر اندازه تومور، وسعت آن و وضعیت شنوایی انجام شود. تغییرات پس از عمل باید بهدقت ارزیابی شود تا تفاوت بین نتایج عمل و عود تومور تشخیص داده شود.
سخن پایانی :
سرطان زاویه جمجمه یکی از تومورهای بسیار حساس در مغز است که علایم اولیه آن شامل سردرد، سرگیجه، افت شنوایی و اختلال در راه رفتن است. روشهای مختلفی برای درمان این عارضه وجود دارد که باید با توجه به اندازه تومور و وضعیت شنوایی بیمار انتخاب شود.