دیسکهای ستون فقرات جسمهای بالشتک مانندی هستند که بین مهرهها قرار دارند. استخوانهای ستون فقرات بدون این “ضربهگیرها” بر روی یکدیگر ساییده میشدند. دیسکها علاوه بر منعطف ساختن ستون فقرات و امکان پذیر ساختن حرکاتی چون چرخیدن و خم شدن، به دلیل جذب نیروی ضربهها و وزن بدن از ستون فقرات محافظت نیز میکنند. دیسک از لایهای خارجی موسوم به آنولوس فیبروزوس و مرکز ژلاتینی مانند نرمی به نام نوکلئوس پولپوزوس تشکیل میشود. فیبرهایی در خارج هر دیسک وجود دارد که به مهره مجاور متصل میشود و دیسک را در جای خود نگه میدارد. بیرون زدگی دیسک کمر هنگامی رخ میدهد که لایه خارجی پاره شود یا شکاف بردارد و مرکز ژلاتینی آن به درون مجرای ستون فقرات راه یابد.
فضای مجرای ستون فقرات تنها برای جای گرفتن نخاع و مایع نخاعی کفایت میکند، بنابراین بیرون زدگی دیسک کمر و پیشروی آن به سمت این مجرا موجب فشردگی عصبها یا نخاع میشود و در نتیجه بیمار متحمل دردی شدید و طاقت فرسا و تغییرات حسی میگردد. ضمناً ماده ژلاتینی درون دیسک محرکهایی شیمیایی تولید میکند که باعث درد مهره های گردن و التهاب عصب میشود.
از شایعترین علل دیسک کمر میتوان به موارد زیر اشاره کرد
شایعترین علائم دیسک کمر شامل موارد زیر میشود .
آقایان بیشتر از خانمها در معرض بیرون زدگی دیسک کمر هستند. شایعترین سن فتق دیسک کمر بین ۳۰ تا ۵۰ سال است. به این دلیل که در این سن معمولآ دیسکها پر آب هستند و انعطاف پذیری بیشتری دارند، لذا احتمال بیرون زدگی بیشتری وجود دارد.اما با افزایش سن، آب دیسک کاهش یافته و احتمال کمی وجود دارد تا آب داخل دیسک به بیرون بیاید و ریشههای عصبی را تحت فشار قرار میدهد.
در کمر افراد ساختار ژله ای شکلی وجو دارد که عمدتا از آب و کمی پروتئین و دیسک کمر را تشکیل می دهد. معمولا افراد دیسک را هایی می دانند که بسیار دردناک بوده و مانع فعایتهای روزانه می شود. بنابراین همانطور که عنوان شد بیماری دیسک کمر در حقیقت به وضعیت فتق دیسک کمر اطلاق می شود.
بیماری دیسک کمر که به اسامی مختلف مانند درد سیاتیک و سیاتالژی نیز نامیده میشود هم در مردان و هم زنان تقریبا با شدت مساوی مشاهده می شود . متاسفانه ما روز به روز با سونامی افزایش شیوع و کاهش سن ابتلا به کمر درد به علت دیسک کمر مواجه هستیم. به گونه ای که حتی در کلینیک ها جوانانی در رده سنی ۱۶ تا ۲۰ سال با کمردردهای که به علت فتق دیسک کمر روی داده روزانه مراجعه می کنند.
مراحل اولیه خشک شدن دیسک و از دست رفتن خاصیت ارتجاعی آن با افزایش فشار روی مهرههای بالا و پایین و عضلات اطراف همراه بوده و ممکن است سبب ایجاد درد در قسمت پایینی کمر شود. این درد معمولا به دنبال حرکتی ناگهانی و شدید در کمر یا بلند کردن جسمی سنگین ایحاد شده و چند روز به شکل اسپاسم عضلات کمر همراه بیمار است و با درمان دارویی و استراحت خوب میشود تا زمانی که مجددا فشار زیادی روی کمر وارد شود. اما این درد با گذر زمان و خشک تر شدن دیسک در زمانهای کوتاهتر تکرار شده و شدت آن افزایش مییابد.
هر درد کمری به معنی بیرون زدگی دیسک کمر و مشکلات مشابه نیست؛ گاهی یک فشار غیرمتعارف، سرما و یا وضعیت بد در زمان خوابیدن سبب اسپاسم عضلات کمر و درد میشود. اما اگر کمردرد بیش از سه روز ادامه یافته و با درد تیرکشنده به پا، گزگز و بیحسی یا ضعف در پاها و یا اختلال کنترل ادرار و اختلال جنسی همراه باشد لازم است بررسی دقیقتری شود. عملا امروزه برای تشخیص قطعی بیرونزدگی دیسک کمر بهترین روش انجام ام آر آی است که لزوم انجام آن را جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات پس از معاینه شما تشخیص داده و درخواست مینماید. محل دیسک، شدت خشکی و بیرون زدگی، میزان فشار روی عصبها و وجود مشکلات همراه مثل تنگی کانال نخاعی، سرخوردگی و موارد مشابه را میتوان در ام آر آی به خوبی ملاحظه کرد.
در برخی موارد انجام سی تی اسکن در پیدا کردن زوائد استخوانی که سبب فشار روی عصبها شده باشند، شکستگی های قدیمی یا جدید، مشکلات مادرزادی در ساختمان مهرهها، استخوانی شدن دیسک بیرون زده و موارد دیگر ممکن است به کار آید.
اقدام تشخیصی دیگر که زیاد بکار میرود “نوار عضب و عضله” است. این نوار میتواند نشان دهد که کدام عصبها تحت فشار هستند، میزان آسیب چقدر است، آسیب ایجاد شده جدید است یا قدیمی و اینکه آیا عوامل زمینهای مثل دیابت در آسیب عصبی دخیل بودهاند یا خیر. اما در واقع نیاز به انجام عمل جراحی و انتخاب نوع درمان بیشتر بر اساس علائم بیمار، معاینه بالینی و تصاویر ام آر آی است و در شرایط خاص ممکن است برای تصمیم گیری از نوار عصب و عضله استفاده شود.
در ادامه در مورد چگونگی انتخاب روش مناسب برای درمان دیسک کمر و انواع روشهای درمانی صحبت میکنیم.
درمانهای کانسرواتیو یا غیرتهاجمی دیسک کمر در خط دوم درمانها قرار میگیرند که شامل موارد زیر است:
فیزیوتراپی کمر با روشهای غیرتهاجمی متعدد به شما کمک میکند کمر درد ناشی از بیرون زدگی دیسک خود را بدون نیاز به عملهای جراحی و پرداخت هزینههای گزاف درمان کنید. روشهای درمانی که در فیزیوتراپی استفاده میشوند عبارتند از:
لیزرها امواج الکترومغناطیسی تقویت شدهای هستند که میتوانند پرتو متمرکزی را از خود ساطع کنند. لیزر درمانی روشی مدرن است که به دو صورت در کلینیکهای فیزیوتراپی برای درمان دیسک کمر انجام میشود.
قابل توجه می باشد که روش لیزر درمانی را استاد دکتر گیوشریفی توصیه نمیکنند .
بسیاری از موارد خفیف بدون نیاز به عمل جراحی بهبود مییابد؛ به هر حال اگر درد، ضعف پیشرونده یا اختلال در راه رفتن، پس از شش هفته از بین نرفت ممکن است دیسک کمر شدید باشد نیاز به بررسی بیشتر دارد و ممکن است در اینده به جراحی نیاز داشته باشد. بیماریهای اورژانسی مانند سندرم کوئادا اکوئینا به عمل جراحی فوری برای جلوگیری از آسیب دائمی عصب و اختلال عملکردی باید انجام شود.