در این مقاله قصد داریم درمورد تومور هیپوفیز، علائم، درمان و تشخیص آن صحبت کنیم. پیش از هر چیز بهتر است به تعریف این عارضه بپردازیم و متوجه شویم که تومور ناحیه هیپوفیز چیست. تومور ناحیه هیپوفیز یک رشد غیر طبیعی در غده هیپوفیز است. هیپوفیز، بخشی از مغز است که تعادل هورمونهای بدن را تنظیم میکند. در ادامه پیرامون علل بروز و عوامل ریسکآمیز تومور در این ناحیه جزئیات بیشتری بیان میکنیم.
غده هیپوفیز یک غده درونریز به اندازه نخود است که در پایه مغز قرار دارد. هیپوفیز ترشح هورمونها را از سایر غدد درونریز بدن تنظیم و کنترل مینماید. این امر، به نوبه خود بسیاری از فرآیندهای بدن را تنظیم میکند. این هورمونها شامل موارد زیر است:
حدود 75% از تومورهای هیپوفیز هورمون ترشح میکنند. هنگامی که یک تومور بیش از حد لازم، به تولید یک یا چند هورمون بپردازد، ممکن است شرایط زیر رخ دهد:
با رشد تومور، برخی از سلولهای ترشح کننده هورمون هیپوفیز ممکن است، تخریب شوند و علائم مربوط به تولید ناکافی هورمون سرکوب شده (هیپوهیپوفیز) را ایجاد کنند. علل تومورهای هیپوفیز ناشناخته است، اگرچه برخی از آنها بخشی از یک اختلال ارثی به نام نئوپلازی غدد درونریز متعدد (MEN I) هستند. انواع دیگری از تومورها وجود دارند که مانند تومورهای هیپوفیز در همان ناحیه سر یافت میشوند:
حدود 15% از تومورهای واقع در داخل جمجمه، تومورهای ناحیه هیپوفیز هستند. بیشتر تومورهای هیپوفیز در لوب قدامی هیپوفیز قرار دارند و معمولاً بنینگن (غیرسرطانی) هستند. از هر 10000 نفر 1 نفر دارای تومورهای ناحیه هیپوفیز است.
از آنجایی که غده هیپوفیز تولید هورمونها را در سراسر بدن کنترل میکند، اختلالات هیپوفیز شبیه سایر اختلالات غدد درونریز است و طیف وسیعی از علائم را دارد. این علائم به نوع و محل تومور بستگی دارد و باعث افزایش هورمون، کمبود هورمون یا فشار بر مغز و سیستم عصبی مرکزی می شود.
برخی از تومورها باعث تولید بیش از حد هورمون میشوند در حالی که برخی دیگر باعث کمبود هورمون میشوند، بنابراین یک نوع تومور ممکن است علائمی ایجاد کند که با علائمی که توسط نوع دیگر تولید میشود، بسیار متفاوت است. (به عنوان مثال، یکی ممکن است باعث رشد مو شود در حالی که دیگری باعث ریزش مو میشود).
همین تومور ممکن است با ترشح هورمون اضافی شروع شود و بعداً با سرکوب سلولهای هیپوفیز طبیعی منجر به کمبود آن هورمون شود. این امر سبب ایجاد علائم اولیه میشود که به نظر میرسد برعکس علائم بعدی است. برخی علائم متعدد و مرتبط با تومور هیپوفیز عبارتند از:
این علائم در زنان شامل موارد زیر است:
این علائم در مردان شامل موارد زیر است:
ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما یک معاینه فیزیکی انجام میدهد و هرگونه نقص دید دوگانه و مشکلات بینایی، مانند از دست دادن بینایی محیطی یا توانایی دیدن در نواحی خاص را مشاهده میکند. آزمایشاتی که به تأیید تشخیص این عارضه کمک میکند، شامل موارد زیر است:
تستهای مربوط به عملکرد غدد درونریز شامل موارد زیر است:
تومورهای هیپوفیز معمولا سرطانی نیستند و بنابراین به سایر نواحی بدن سرایت نمیکنند. با این حال، آنها میتوانند با فشار بر روی مغز مشکلات جدی ایجاد کنند. برداشتن تومور هیپوفیز توسط بهترین جراح هیپوفیز اغلب ضروری است. به خصوص اگر تومور به اعصاب بینایی فشار وارد کند که میتواند باعث کوری شود.
اغلب اوقات، تومورهای هیپوفیز را میتوان از طریق یک روش ترانس اسفنوئیدی برداشت. در این روش، جراح از طریق بینی و سینوسها به تومور دسترسی پیدا میکند. با این حال، برخی از تومورها را نمیتوان از این طریق برداشت و نیاز به برداشتن ترانس کرانیال (از طریق جمجمه) دارد.
ممکن است پرتودرمانی برای کوچک کردن تومور انجام شود. پرتودرمانی یا در ترکیب با جراحی انجام میشود و یا برای افرادی که نمیتوانند تحت عمل جراحی قرار گیرند، مورد استفاده قرار میگیرد. ممکن است داروها انواع خاصی از تومورها را کوچک کنند.
بروموکریپتین یا کابرگولین خط اول درمان تومورهایی هستند که پرولاکتین ترشح میکنند. این داروها سطح پرولاکتین را کاهش داده و تومور را کوچک میکنند.
آنالوگهای سوماتواستاتین گاهی برای تومورهایی که هورمون رشد ترشح میکنند، استفاده میشود. به ویژه زمانی که جراحی بعید است منجر به درمان شود.
اگر بتوان تومور را با جراحی برداشت، بسته به اینکه آیا کل تومور هیپوفیز برداشته شده باشد، نتیجه احتمالی منصفانه تا خوب است.
جدیترین عارضه نابینایی است که ممکن است در صورت آسیب جدی به عصب بینایی رخ دهد. عدم تعادل هورمونی دائمی ممکن است در اثر تومور یا برداشتن آن ایجاد شود. ممکن است این عارضه نیاز به جایگزینی هورمونهای آسیب دیده داشته باشد.
در صورت بروز علائم تومور هیپوفیز با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی یا پزشک خود تماس بگیرید.
3 دیدگاه
عالی خیلی ممنونم
سلام
تومور هیپوفیز باعث سوزن سوزن شده در ناحیه پشت ( پائین کتف ) میشه ؟
خیر معمولا