ستون فقرات از ۲۶ قطعه استخوان تشکیل شده که همگی روی همدیگر قرار گرفته اند که نتیجه آن قامت ایستاده و عمودی است که داریم. ستون فقرات از طناب نخاعی حمایت می کند و طناب نخاعی هم به ما امکان ایستادن، راه رفتن، حرکت کردن و تمام کارهای دیگر را می دهد. هر مهره دارای اتصالات مختلف است که باعث ثبات بیشتر کمر و پشتیبانی بهتر از طناب نخاعی می شود. بین این مهره های استخوانی، بالشتک های دیسک مانند وجود دارد که کارش جلوگیری از برخورد کردن و ساییدگی مهره ها به همدیگر است.
مشکل تنگی کانال نخاع ستون فقرات یکی از مشکلات رایج است که کمر، گردن، دنده ها، دست ها و حتی پاها را درگیر می کند. تنگی کانال نخاع می تواند در بخش های مختلف ستون فقرات مثل قسمت ران پا، سینه و یا گردن علایمی مانند درد و بی حسی ایجاد کند. البته معمولاً این مشکل بیشتر در بخش تحتانی و انتهایی کمر ایجاد می شود که این بخش تحتانی کمر در واقع از ۵ استخوان مجزا تشکیل شده که به بخش مرکزی کمر را تشکیل می دهند.
با افزایش سن، کانال نخاعی شما که در پشت ستون فقرات قرار گرفته است ممکن دچار تغییرات دژنراتیو شود که این بخشی از روند طبیعی پیری است. و باعث وضعیتی به نام ( تنگی کانال نخاعی ) میشود. روند تنگ شدن کانال نخاعی، یک روند تدریجی است و باعث میشود فضای موجود در اطرف طناب نخاعی و شاخههای عصبی رفتهرفته کمتر شود. در صورتی که فضای داخل کانال نخاعی تنها به میزان کمی کوچک شود، این موضوع موجب بروز هیچ دردی برای بیمار نمیشود. اما در صورتی که تنگی کانال زیاد باشد و به عصبها فشار وارد شود، میتواند موجب درد پا، بیحسی، گزگز و مورمور پاها شود. در مواردی که درجهی تنگی کانال نخاعی زیاد باشد، موجب ضعف رفتن پاها نیز میشود. با جراحی تنگی کانال نخاعی کمر میتوان به بهبود آن کمک کرد.
تنگی کانال نخاعی عارضه ای است که با کم بودن فضای کانال نخاعی مشخص شده و به دو صورت مادرزادی یا اکتسابی رخ می دهد.
کمردرد
درد سوزشی در انتهای کمر و اندام های تحتانی
درد و گرفتگی در پشت ساق پا
گزگز کردن اندام های فوقانی
ضعف و آتروفی عضلات ساق پا
اختلال در عملکرد حرکتی فرد (لنگیدن حین راه رفتن و عدم توانایی در حفظ تعادل در موارد شدید)
کاهش درد در زمان خم شدن به جلو مانند حالت نشستن
تشدید درد هنگام راه رفتن
احساس درد در ساق پا
بی حسی و ضعف پاها
بیحسی، ضعف و سوزن سوزن شدن دست ها
درد گردن یا شانه در صورت تنگی کانال نخاعی در ناحیه گردن
گزگز، بی حسی، خواب رفتگی انگشتان دست و پا
بهتر است با احساس کردن درد به پزشک مراجعه کنید. پزشک به منظور شناسایی علائم بیماری یک تاریخچه کامل پزشکی، تهیه نموده و مشخص خواهد کرد که کدام یک از عادات سبک زندگی شما باعث درد شده است. سپس معاینه فیزیکی را برای تعیین منبع درد و تست هرگونه ضعف عضلانی یا بیحسی انجام خواهد داد. پزشک ممکن است یک یا چند مورد آزمایش عکسبرداری را برای شما تجویز کند: رادیوگرافی، MRI، میلوگرام، CT اسکن، و یا سونوگرافی داپلر شریانی. پزشک بر اساس نتایج آزمایشات، شما را جهت درمان به یک متخصص مغز و اعصاب، ارتوپد یا جراح مغز و اعصاب معرفی خواهد کرد.
1 دیدگاه
عالی و کامل بود تشکر