کرانیوفارنژیوما چیست

کرانیوفارنژیوما چیست

کرانیوفارنژیوما چیست

کرانیوفارنژیوما تومورهای خوش خیمی هستند که در نزدیکی غده هیپوفیز رشد می کنند. آنها می توانند به صورت تومورهای جامد یا کیست (کیسه های توخالی پر از مایع) ایجاد شوند. تقریباً 10 تا 15 درصد تومورهای هیپوفیز کرانیوفارنژیوم هستند. علاوه بر این، این نوع تومور حدود 6 درصد از کل تومورهای مغزی در کودکان را تشکیل می دهد. کرانیوفارنژیوم بیشتر در کودکان بین سنین 5 تا 14 سال دیده می شود. با این حال، بزرگسالان بالای 50 سال نیز می توانند به این تومورها مبتلا شوند.

علائم کرانیوفارنژیوم

کرانیوفارنژیوم در حال رشد می تواند بر اعصاب، عروق خونی یا بافت مغز نزدیک غده هیپوفیز فشار وارد کند و در نتیجه علائمی مانند:

  • مشکلات تعادل
  • سردرگمی، نوسانات خلقی یا تغییرات رفتاری
  • سردرد
  • افزایش تشنگی و ادرار
  • تهوع و استفراغ
  • رشد آهسته در کودکان
  • مشکلات بینایی

 

تشخیص کرانیوفارنژیوم

در حال حاضر هیچ علت شناخته شده یا عوامل خطر اثبات شده ای برای کرانیوفارنژیوم وجود ندارد.

آزمایش خون و ادرار می تواند نشان دهنده عدم تعادل هورمونی باشد که ممکن است به دلیل مشکل در غده هیپوفیز ایجاد شود.

اگر پزشک شما به کرانیوفارنژیوم مشکوک باشد، ممکن است ام آر آی یا سی تی اسکن از ناحیه اطراف غده هیپوفیز را توصیه کند. این آزمایش ها می توانند تصویر دقیقی از مغز و غده هیپوفیز ارائه دهند و به تشخیص کرانیوفارنژیوم از سایر تومورهای هیپوفیز کمک کنند.

اگر پزشک شما بیوپسی را توصیه کند، تومور ممکن است در همان زمان تشخیص داده و برداشته شود.

 

درمان کرانیوفارنژیوم

جراح مغز و اعصاب و متخصص غدد (متخصص اختلالات هورمونی) با هم همکاری خواهند کرد تا برنامه درمانی بهینه را برای شما ایجاد کنند. درمان کرانیوفارنژیوما (یا سایر تومورهای مغزی) ممکن است شامل برداشتن تومور با جراحی از طریق روشی به نام کرانیوتومی یا آندوسکوپی باشد.

کرانیوتومی اربیتوزیگوماتیک یک روش جراحی سنتی است که برای دسترسی به قاعده جمجمه به منظور درمان تومورها و آنوریسم های دشوار استفاده می شود. این بر اساس این مفهوم است که برداشتن استخوان اضافی امن تر از دستکاری غیر ضروری مغز است.

برای برداشتن کرانیوفارنژیوم با استفاده از این روش، جراح مغز و اعصاب یک برش در پوست سر پشت خط مو ایجاد می کند و استخوانی را که کانتور مدار و گونه را تشکیل می دهد، برمی دارد. برداشتن موقت این استخوان به جراح این امکان را می دهد که به مناطقی از مغز که دسترسی به آنها دشوارتر است دسترسی داشته باشد و در عین حال آسیب شدید به مغز را به حداقل می رساند. جراح استخوان را در پایان عمل جایگزین می کند.

روش‌های جدید جراحی آندوسکوپی امکان درمان ملایم را به‌خصوص کیست‌های کرانیوفارنژیوما فراهم می‌کند. یک آندوسکوپ از طریق یک سوراخ کوچک در جمجمه به فضای بزرگ شده مایع مغزی (بطن) وارد می‌شود و کیست تحت یک نمای آندوسکوپی درمان می‌شود.

پس از جراحی، تیم پزشک شما ممکن است درمان جایگزینی هورمونی و/یا جراحی رادیو تاکتیک استریوتاکتیک را نیز توصیه کند.

 

 نویسنده مقاله : دکتر الهام پران دوجی

این مطلب چقدر مفید بود؟

برای امتیاز دادن به آن روی ستاره ها کلیک کنید!

میانگین امتیاز 3.2 / 5. تعداد آرا: 17

تاکنون رأی داده نشده ! اولین کسی باشید که این مطلب را ارزیابی می کنید

اگر این پست را مفید یافتید ...

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید!

دیدگاه ها بسته شده است