جراحی تومور مغزی اطفال و بزرگسالان

جراحی تومور مغزی اطفال و بزرگسالان

جراحی تومور مغزی اطفال و بزرگسالان

جراحی تومور مغزی در اطفال و بزرگسال با هدف از بین بردن این توده ها و علائم به وجود آمده در نتیجه ی آن ها می باشد. جراحی تومور مغزی در اطفال و بزرگسال با هدف از بین بردن این توده ها و علائم به وجود آمده در نتیجه ی آن ها می باشد. این تومورها در نتیجه ی اختلال در تقسیمات سلولی، سلول های بافت مغز و بافت های اطراف ایجاد شده و معمولا به وسیله ی جراحی درمان می شوند. علائم تومورهای مغزی بسته به سایز آن ها، محل قرار گیری و نوع آن ها (خوش خیم یا بدخیم) متفاوت خواهد بود. این تومورها ممکن است؛ در بزرگسالان و حتی اطفال به وجود بیایند. جراح مغز و اعصاب پس از تشخیص دقیق این توده ها و انتخاب درمان مناسب، اقدام به جراحی تومورهای مغزی می نماید. پس از جراحی معمولا علائم بیمار از بین رفته و فرد می تواند به زندگی روزمره ی خود برگردد.

تومور مغزی چیست و چه انواعی دارد؟

تومورها در واقع توده هایی با سایزهای بزرگ و یا کوچک هستند؛ که در نتیجه رشد غیر طبیعی سلول های مغز و یا متاستاز در مغز ایجاد می گردند. این توده های مغزی بر اساس منشاء به دو گروه تومورهای اولیه و تومورهای متاستاتیک تقسیم می شوند.

۱- تومورهای اولیه: این نوع تومورها تقریبا ۵۰ درصد از تومورهای مغزی را تشکیل می دهند. منشاء تومورهای اولیه در خود مغز وجود دارد. سلول های ابتدای اعصاب جمجمه، سلول های عروقی و سلول های اصلی و حمایتی عصبی ممکن است؛ منشاء به وجود آورنده ی این تومورها باشند.

درمان تومورهای نوع اولیه، بر اساس خوش خیم یا بد خیم بودن آن ها، اندازه آن ها، علامت دار بودن و یا بی علامت بودن آن ها متفاوت خواهد بود.

۲- تومورهای متاستاتیک: این تومورها ۵۰ درصد بقیه ی تومورهای مغزی را تشکیل می دهند؛ و منشاء آن ها در خارج از بافت مغز است و معمولا به وسیله ی جریان خون به مغز وارد شده و در آن رشد کرده و توده های بزرگ، کوچک و یا متعددی را به وجود می آورند. تومورهای ریه، تومورهای سینه ی زنان و تومورهای پروستات مردان ممکن است از این طریق به مغز برسند؛ و با رشد کردن توده های جدیدی را در مغز به وجود بیاورند.

 

جراحی تومور مغزی اطفال و بزرگسالان

 

جراحی تومور مغزی

 

برخی از انواع تومورهای مغزی عبارتند از:
۱- نورینوم آکوستیک(شوانوم وستیبولر)
۲- آستروسیتوما
۳- تومور متاستاتیک مغزی
۵- تومور های مغزی اولیه کودکان
۶- مننژیوما
۸- تومورهای امبریونال
۹-اپاندیموما
۱۰- مدولوبلاستوما
۱۱-تومورهای ناحیه پینه آل
۱۲- تومور های ناحیه سلا و هیپوفیز

 

وجود تومورهای مغزی چه علائمی را برای فرد به همراه دارد؟

۱- سردرد شدید : شایع ترین و اصلی ترین علامت تومورها بروز سردرد است. این سردردها همانند سردردهای معمولی نبوده و معمولا شدت بیشتری داشته و با تهوع و استفراغ همراه هستند؛ همچنین درمان های داروئی معمولی در مورد آن ها بی اثر می باشد. بروز سردرد اگرچه از علائم شایع تومور است؛ اما بیشتر سردردها خوش خیم بوده و ارتباطی با وجود تومور مغزی ندارند.

۲- به وجود آمدن اختلالات شناختی: بروز تغییرات نسبتا واضح و ناگهانی در رفتار، فعالیت های اجتماعی و خلقیات افراد بالغ می تواند؛ علامت وجود یک تومور مغزی در او باشد. در صورت بروز چنین علائمی گرفتن ام آر آی می تواند، در رد و یا تائید این قضیه کمک کننده باشد. اختلالات شناختی می تواند در نتیجه ی تومورها بوده و بی توجهی به آن می تواند باعث تاخیر در درمان به موقع بیمار شود. که این قضیه ممکن است؛ پیامدهای خوبی به دنبال نداشته باشد.

۳- تشنج: بروز تشنج های مکرر در سنین بلوغ نشان دهنده ی مشکلات جدی بوده و نیاز به پیگیری دارد. در صورت بروز این اتفاق برای تشخیص قطعی نیاز به مراجعه پزشک و گرفتن ام آر آی می باشد.

۴- به وجود آمدن نقص های عصبی: نقص های عصبی، اختلالاتی هستند؛ که در عملکرد قسمت های مختلف مغز ایجاد می شوند و شامل موارد زیر هستند؛

۱- فلج شدن یک طرف بدن
۲- بی حس شدن قسمت هایی از بدن
۳- از دست دادن حس بویایی
۴- از دست دادن حس بینایی و یا بقیه ی حواس
محل قرارگیری تومور و اندازه ی آن ها در نوع نقص عصبی ایجاد شده تاثیرگذار هستند. برای مثال قرار گرفتن تومور در مجاورت عصب بینایی، باعث به وجودآمدن مشکلاتی در بینایی مانند کاهش دید می شود‌. تومورهای موجود در جلو، کف و وسط مغز در نزدیکی عصب بویایی باعث کم شدن قدرت بویایی بیمار می شوند.

 

تصویر تومور مغزی :

جراحی تومور مغزی اطفال و بزرگسالان

 

راه درمان تومورهای مغزی:

امروزه قطعی ترین درمان اکثر توده ها و تومور های مغزی، جراحی تومور مغزی می باشد. در صورت قرار گیری تومور در محل مناسب جراح مغز و اعصاب تمام تلاش خود را می کند؛ تا آن را به طور کامل بردارد. بعضی از تومورها ساده بوده و دارای اندازه ی کوچکی نیز می باشند؛ و جراح می تواند به راحتی آن ها را از بافت مغز جدا نماید.

جراحی تومورهای مغزی شامل کرانیوتومی و سپس تخلیه میکروسکوپی مواد داخل تومور می باشد؛ که باعث کم شدن فشار داخل مغز می شود. بعد از انجام این کار، جراح استخوان جمجمه بیمار را در جای آن فیکس کرده و پوست ناحیه ی برش زده را بخیه می کند. بخشی از تومور خارج شده، برای تشخیص قطعی به عنوان نمونه به آزمایشگاه فرستاده می شوند. در اکثر این جراحی ها بیمار خیلی زود به روال عادی زندگی خود برمی گردد. مواردی نیز وجود دارند؛ که در آن ها تومور از بافتی که روی آن قرار دارد جدا شده و نزدیک منطقه ی حساسی از مغز قرار می گیرد. جراحی این تومورها معمولا کار خطرناک و حساسی است؛ جراح مغز و اعصاب، در این موارد تلاش می کند؛ که حداکثر میزان تومور را بدون آسیب به بافت های اطراف خارج نماید. همین برداشتن قسمتی از تومور نیز می تواند؛ علائم و نشانه های بیمار را کمتر نماید و به بهبودی او کمک کند.

بعد از جراحی تومور مغزی نیاز است؛ محل زخم بیمار تمیز بوده و روزانه پانسمان آن تعویض گردد. در صورت استفاده ی دکتر از بخیه های نوع غیر جذبی این بخیه بعد از گذشت ۱۰ – ۱۴ روز از عمل کشیده می شوند. بعد از آمدن جواب پاتولوژی نمونه ای، که به آزمایشگاه فرستاده شده است؛ احتمالا بیمار رادیوتراپی یا شیمی درمانی می شود. مراقبت های پس از عمل جراحی تومور مغزی بسیار با اهمیت هستند و نیاز به توجه ویژه ای دارند؛ بی توجهی به این مراقبت ها می تواند خطرناک باشد. بنابراین باید اطرافیان بیمار از آن ها اطلاع کافی داشته باشند

این مطلب چقدر مفید بود؟

برای امتیاز دادن به آن روی ستاره ها کلیک کنید!

میانگین امتیاز 3.3 / 5. تعداد آرا: 6

تاکنون رأی داده نشده ! اولین کسی باشید که این مطلب را ارزیابی می کنید

اگر این پست را مفید یافتید ...

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش + 6 =