تومور غده هیپوفیز چیست؟

تومور غده هیپوفیز چیست؟

غده هیپوفیز یک عضو و بافت بسیار کوچک ولی در عین حال بسیار حساس و پرکاربرد در مغز است. این غده وظیفه ترشح شش هورمون را در بدن بر عهده دارد. بزرگ شدن غیر طبیعی این عضو حساس و مهم می تواند سبب بروز اختلالاتی چون تولید مثل، کم و یا پر کاری تیروئید، اختلالات رشد و بسیاری مشکلات دیگر در بدن فرد مبتلا شود. اگر بگوییم که غده هیپوفیز مهمترین غده در بدن است و هر لحظه کار و یا کارهای مهمی در بدن انجام می دهد، سخنی به گزاف نگفته ایم. چرا که این غده بسیار کوچک بر روی غدد دیگر بدن کنترل دارد. این غده بر ورود هورمون های مختلفی که در بدن ترشح می شود نظارت کامل دارد. هر گاه این عضو رشد کند و عملکرد آن دچار اختلال شود می گویند فرد دچار تومور غده هیپوفیز شده است.

 

تومور غده هیپوفیز چیست؟

هیپوفیز چیست؟

غده هیپوفیز عضوی است که در پایه مغز قرار دارد و بر ترشح هورمون های غدد درون ریز بدن احاطه کامل دارد. این غده میزان ترشح هورمون های بدن را تنظیم میکند. هورمون رشد، هورمون تحریک کننده تیروئید، پرولاکتین و ACTH از جمله این هورمون ها هستند که هر کدام در قسمتی از بدن برای عملکرد صحیح اندام ها، حیاتی هستند.
با رشد غیر طبیعی این عضو حساس و با به وجود آمدن تومور غده هیپوفیز، برخی از سلولهای ترشح کننده هورمون، دچار مشکل کمی ترشح و یا ترشح بیش از حد می شوند. زمانی که تومورهای غده هیپوفیز به عملکرد صحیح بدن صدمه وارد کند. پزشک برای برداشتن آن توسط جراحی باز و یا آندوسکوپی اقدام خواهد کرد.

بنابراین عملکرد طبیعی بدن دچار اختلال می شود. به طور مثال:
• آکرومگالی یا غول پیکری به سبب ترشح بیش از حد هورمون رشد اتفاق می افتد.
• پرکاری و یا کم کاری تیروئید با اختلال در میزان ترشح هورمون تحریک کننده تیروئید اتفاق می افتد.
• سندرم کوشینگ با ترشح زیاد هورمون ACTH به وجود می آید.
• پرولاکتینوما با ترشح زیاد پرولاکتین ایجاد می شود.

 

آیا تومورهای غده هیپوفیز کشنده هستند؟

تاکنون فهمیدیم که غده هیپوفیز مهمترین و اصلی ترین غده در بدن است که وظیفه اصلی آن تولید هورمون در بدن است. ابعاد و اندازه این عضو بسیار کوچک و به اندازه یک لوبیا یا نخود است که در پشت بینی و سینوس ها قرار دارد. وظیفه هورمون هایی که این غده در بدن ترشح میکند تنظیم و کنترل عملکرد صحیح اندام هاست.
با بزرگ شدن غیر طبیعی غده هیپوفیز، عملکرد آن در بدن با اختلالاتی مواجه می شود و تعادل ترشح هورمون های بدن نیز از حالت طبیعی خارج خواهد شد. مسلما با تغییر طبیعی میزان ترشح هورمون های بدن عملکرد صحیح اندام های بدن با اشکال روبرو شده و بر سلامت فرد مبتلا تاثیر خواهد گذاشت.
اکثر تومورهای غده هیپوفیز بسیار کوچک بوده و مشکلی برای سلامت فرد مبتلا ایجاد نمی کنند. برخی اوقات اصلا نیاز نمی شود برای درمان آنها کاری انجام شود. اگر زمانی وجود تومورهای غده هیپوفیز بر زندگی طبیعی فرد اثر بگذارد با دارو یا در نهایت با جراحی میتوان برای درمان فرد مبتلا اقدامات اساسی انجام داد تا به زندگی طبیعی و نرمال برگردد.

 

مهم ترین عارضه تومورهای غده هیپوفیز کدام است؟

 

به طور معمول تومورهای غده هیپوفیز سرطانی نمی شوند و به قسمت های همجوار خود نیز نفوذ نمی کنند. ولی چون حجم دارند، سبب فشار بر روی غده می شوند. به همین سبب بر نحوه صحیح عملکرد غده تاثیر می گذارند. بنابراین تومورها می توانند ترشح هورمون های بدن را از نظم خارج کرده و مشکلاتی در بدن ایجاد کنند که ممکن است خطرناک باشند. عارضه اختلال ترشح هورمونی در بدن با جایگزین کردن هورمون به کمک دارو های هورمونی قابل جبران است.
یکی از جدی ترین عارضه های تومورهای غده هیپوفیز، نابینایی فرد مبتلاست. با بزرگ شدن تومور و با فشار آن بر روی عصب بینایی، فرد دچار تاری دید و گاها نابینایی می شود.

 

تومور غده هیپوفیز چیست؟

تومور غده هیپوفیز

 

روش های درمان تومور غده هیپوفیز

افراد مبتلا به تومور غده هیپوفیز باید به طور منظم توسط متخصص غدد ویزیت شوند ، مراجعه به بهترین جراح هیپوفیز کمک شایانی در بهبود سریعتر و بهتر بیماری خواهد کرد . کنترل رشد تومور برای سلامت فرد مبتلا بسیار حیاتی و مهم است. این دسته از بیماران علاوه بر متخصص غدد باید توسط جراح مغز نیز ویزیت و معاینه شوند. اگر شخص مبتلا به تومور هیپوفیز با مشکل تاری دید روبرو است، می بایست با چشم پزشک نیز مشورتی داشته باشد.
شما با نظارت فعال می توانید جلوی عارضه هایی چون کوری و نابینایی را بگیرید. یکی دیگر از فواید نظارت مستمر بر رشد تومور و تشخیص به موقع در این است که اگر چنانچه رشد تومور سریع باشد و به عصب بینایی و نحوه عملکرد بقیه نقاط تاثیر بگذارد. پزشک سریعا برای جراحی و برداشتن تومور به بیمار هشدار خواهد داد.
برخی از افراد مبتلا به تومور غده هیپوفیز نیز بدنشان به درمان توسط دارو جواب نمی دهد. بنابراین می بایست برای برداشتن تومور از طریق جراحی هیپوفیز اقدام کرد.
به دو روش جراحی باز و آندوسکوپی می توان برای درمان تومورهای غده هیپوفیز اقدام کرد. بنابراین به کمک جراحی میتوان از صدمات احتمالی به ارگان های مختلف بدن جلوگیری کرد.

این مطلب چقدر مفید بود؟

برای امتیاز دادن به آن روی ستاره ها کلیک کنید!

میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد آرا: 11

تاکنون رأی داده نشده ! اولین کسی باشید که این مطلب را ارزیابی می کنید

اگر این پست را مفید یافتید ...

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید!

دیدگاه ها بسته شده است